Nezavest

Kako ukrepamo, če opazimo osebo, ki ima moteno zavest?

Skupno vsem stanjem, ki so opisana, je, da lahko pogosto povzročijo invalidnost in celo smrt, če pravočasno in pravilno ne ukrepamo. Tudi vinjeni osebi moramo pomagati.

Prvo pravilo: Vedno poskušamo pomagati po najboljših močeh in se zavedati, da bomo morda tudi mi nekoč potrebovali pomoč.

Drugo pravilo: Ostati moramo preudarni, mirni in prisebni in zavarovati poškodovanca in sebe.

Tretje pravilo: Oceniti moramo, kaj je lahko privedlo do takega stanja, in paziti, da ne povzročimo še hujših poškodb ali se celo sami poškodujemo (npr. udar z električnim tokom).

Četrto pravilo: Ko smo presodili položaj, nezavestnega damo v položaj za nezavestnega.

Peto pravilo: Pokličemo službo nujne medcinske pomoči.

Nikoli ne poskušamo sami izvleči poškodovanega in nezavestnega iz vozila, če nismo prepričani, da nima poškodovane hrbtenice. Tudi pri nameščanju v položaj za nezavestnega moramo biti previdni in predvideti, da ima oseba lahko poškodovano hrbtenico.

Če je oseba, ki ji nudimo pomoč, nezavestna in pomodrela, ji sprostimo dihalne poti. Preprečimo podhladitev ali pregretje organizma. Če gre za sladkornega bolnika, ki je čedalje bolj zaspan, mu damo sladkor (čokolado, bombon, sladko pijačo ipd.). Morebitne vidne poškodbe oskrbimo s pomočjo drugih očividcev.

Če poškodovani ali nenadno oboleli ne kaže znakov življnja (ne diha in nima tipnega srčnega utripa), moramo nemudoma začeti oživljanje.

Pri osebah, ki niso nezavestne, imajo pa moteno zavest, ocenimo stanje motnje.

Ocenimo ali je preiskovanec osebnostno, časovno, krajevno orientiran in pozna predsednika države ter šteje od dvajset nazaj.

Ocenimo tudi trajanje motnje zavesti, in sicer, ali je bila motnja zavesti kratka ali dolgotrajnejša in tudi ali gre za blago ali hudo obliko motnje zavesti.