MDDSZ Varnost v frizerskih salonih

 • Decrease font size
 • Default font size
 • Increase font size
Domov arrow Kako oceniti tveganja?

Kako oceniti tveganja? Natisni

Obstaja vrsta postopkov za ocenjevanje tveganj, vendar pa naj bi za večino majhnih in srednje velikih podjetij zadoščal enostaven pet stopenjski model za oceno tveganja, s katerim je možno oceniti tveganje v petih korakih.

 1. korak – prepoznavanje nevarnosti in ogroženih oseb
  Na delovnem mestu poiščite vse, kar bi lahko povzročilo poškodbo, in ugotovite, kateri delavci bi lahko bili izpostavljeni nevarnostim.
 2. korak – ocenjevanje in prednostno razvrščanje tveganj
  Ocenite tveganja (njihovo resnost, verjetnost itd.) in jih razvrstite po pomembnosti. Bistveno je, da ukrepe za odpravljanje ali preprečevanje tveganj razvrstite po prednostnem vrstnem redu.
 3. korak – odločitev o preventivnem ukrepanju
  Opredelite ustrezne ukrepe za odpravljanje ali obvladovanje tveganj.
 4. korak – ukrepanje
  Opredelite načrt prednostnih preventivnih in varnostnih ukrepov in pričnite z njihovim uvajanjem (najverjetneje vseh težav ni mogoče odpraviti takoj). Določite, kdo bo kaj storil in kdaj, do kdaj mora biti naloga opravljena, ter zagotovite sredstva za izvajanje ukrepov.
 5. korak – spremljanje in posodabljanje
  Oceno tveganja je treba redno posodabljati in na ta način zagotavljati njeno ažurnost. Posodobiti jo je treba ob vsaki pomembni spremembi v organizaciji ali zaradi rezultatov preiskave nezgode pri delu ali nevarnega pojava.

Oceno tveganja je potrebno izdelati za vsako delovno mesto po predlogi za oceno tveganja!

 

Dobrodošli

Namen spletne strani je tako delodajalcem kot delavcem v dejavnosti približati eno najpomembnejših orodij zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, in sicer ocenjevanje tveganja.

 

Pogosta tveganja

Najpomembnejša tveganja povezana z delom v dejavnosti in njihovo preprečevanje.