MDDSZ Ergonomija v zdravstveni negi

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Avtorji in viri

Avtorji in viri Natisni

Avtorji

Priprava vsebin :

  • Simona Križanec, VMS, prof. zdrav. vzgoje,
  • Ljudmila Par, dipl. med. sestra,
  • Karmen Pavrič - Konušek, VMS, prof. zdrav. vzgoje

Kreativna zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba: Citadela d.o.o.
Izvedba naročila: Comland d.o.o.

 

Viri

1. Bašič, D., in Hlebš, S.: Dejavniki tveganja bolečine v križu: Zbornik referatov (elektronski vir) z Mednarodnega posvetovanja Ergonomija 2006, Ljubljana, 21. in 22. september 2006. Ljubljana: Visoka šola za zdravstvo Ljubljana.

2. Bilban, M.: Medicina dela. Ljubljana: ZVD, 1999.

3. Bilban, M.: Proučevanje obremenitev gibal v smislu načrtovanja ergonomskih ukrepov: Zbornik referatov (elektronski vir) z Mednarodnega posvetovanja Ergonomija 2006, Ljubljana, 21. in 22. september 2006. Ljubljana: Visoka šola za zdravstvo Ljubljana.

4. Brečko, N., Gril, H., Zager, T.: Prisotnost bolečin v hrbtenici zaradi obremenjenosti negovalnega osebja na delovnem mestu v domovih za starejše občane, Srednja zdravstvena šola Celje, Celje 2007.

5. Fink, A., Černelč, M. E.: Pomoč in oskrba 2; 2005: 26–36.

6. Tatjana, M. Gazvoda, in Jožef Horvat: Utrujenost in moteči dejavniki pri delu zdravstvenega tehnika v bolnišnici – oddelek urologija: Zbornik referatov (elektronski vir) z Mednarodnega posvetovanja Ergonomija 2006, Ljubljana, 21. in 22. september 2006. Ljubljana: Visoka šola za zdravstvo Ljubljana.

7. Hatch, F., Maietta, L., Schmidt, S.: Kinästhetik. 4. izdaja. Frankfurt: DBfK – Verlag, 1996.

8. Ivanc, B.: Ergonomija in njeno pravno normiranje med »mehkim« pravom in »trdim« pravom: Zbornik referatov (elektronski vir) z Mednarodnega posvetovanja Ergonomija 2006, Ljubljana, 21. in 22. september 2006. Ljubljana: Visoka šola za zdravstvo Ljubljana.

9. Markovič, A., Radić, D., Slemenšek, A.: Ergonomija in fizične obremenitve zdravstvenih delavcev v domovih starejših občanov, Srednja zdravstvena šola Celje, Celje 2007.

10. Meglič, M., in Bohinec, P.: Ergonomija v reševalni službi: Zbornik referatov (elektronski vir) z Mednarodnega posvetovanja Ergonomija 2006, Ljubljana, 21. in 22. september 2006. Ljubljana: Visoka šola za zdravstvo Ljubljana.

11. Stričević, J., Balantič, Z., Turk, Z., in Čelan, D.: Negativni pokazatelji zdravja kot posledica ergonomskih obremenitev na delovnem mestu medicinske sestre: Zbornik referatov (elektronski vir) z Mednarodnega posvetovanja Ergonomija 2006, Ljubljana, 21. in 22. september 2006. Ljubljana: Visoka šola za zdravstvo Ljubljana.

12. Työterveyslaitos: Potilassiirrot – Taitava avustajaaktivoi ja auttaa – Finska.

 

Dobrodošli

Spletna stran je namenjena negovalnemu osebju, ki se želi podrobneje seznaniti s tehnikami in metodami varnega dvigovanja in premikanja bolnikov.

 

Raziskave o bolečinah v hrbtenici

Ugotovitve raziskav o bolečinah v hrbtenici medicinskega osebja

 

Ergonomija v zdravstveni negi

Predstavitev sistema metod in tehnik varnega dvigovanja in premikanja bolnikov

 

Osnovna pravila ergonomije

Osnovna pravila in priprava za varno delo

 

Tehnike premeščanja

Predstavitev osnovnih tehnik premeščanja bolnikov

 

Pripomočki

Pripomočki, ki nam olajšajo delo