MDDSZ varno delo s slikovnimi zasloni

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Ukrepi za neškodljivo delo z računalnikom

Ukrepi za varno in zdravju neškodljivo delo z računalnikom Natisni

Ukrepi za izboljšanje dela z računalnikom

Ključ do tega, da se izognemo bolečinam in drugim nevšečnostim, se skriva v razmišljanju o tem, kako običajno delamo z računalnikom. Ukrepi za izboljšanje omogočajo samopresojo na sedmih področjih dela z računalnikom. Tabela ponuja točke odločitve za vsako področje posebej. Po končanju samopresoje vašega dela z računalnikom in premisleku o informacijah, ki ste jih pridobili, se vprašajte "Ali je možno narediti karkoli, da bo moje delo z računalnikom bolj udobno?"

Če menite, da je izboljšava "potrebna", tako označite v tabeli. Ali pa izberite "nepotrebno", če je tako vaše mišljenje. Rangirajte področja za izboljšanje glede na vaše osebne prioritete. Sedaj lahko učinkovito delate v smeri varnega in zdravju neškodljivega dela z računalnikom.

UKREPI ZA IZBOLJŠANJE Nepotrebno Potrebno Prioriteta Primer izboljšave
Prilagodite temperaturo, vlažnost in pretok zraka tako, da bo delo udobno

 

DA   Klimatizacija
Prilagodite položaj in svetlost zaslona, da izboljšate bralnost
  DA   Monitor-zaslon
Izogibajte se nepretrganemu delu z računalnikom. Vzemite si odmor po vsaki uri dela.   DA   Ure dela z računalnikom
Ustrezno postavite tipkovnico in miško, da se izognete neugodnim gibom in slabi drži telesa.   DA   Naprave za vnos podatkov
Ustrezno prilagodite višino stola in mize, da bo ustrezalo vašemu telesu.   DA   Stol in miza
Skrbno uredite dokumente in druge potrebščine na mizi in pod njo.
  DA   Delovni prostor
Najdite čas za komunikacijo z ljudmi okoli vas. Družite se s sodelavci. NE     Socialna interakcija na delu

Delo z računalnikom in neudobje

003_koshigaitai.gifObremenitev oči, otrdelost v vratu in ramenih in bolečine v križu (ledvenem delu hrbta) – to je nekaj simptomov, ki jih lahko občutite med delom z računalnikom. Neprestana drža telesa v enem položaju dlje časa je eden od glavnih razlogov za fizično neudobje. K neudobju prispevata tudi neustrezno postavljena tipkovnica in miška. V začetnih stopnjah bolečine simptomi izginejo takoj (ali v zelo kratkem času), ko uporabnik neha uporabljati računalnik. Možnost za kostno-mišične težave se povečuje, če delamo na računalniku še naprej, kljub temu, da že občutimo bolečine. V tem primeru bodo te kostno-mišične težave vztrajale še precej časa po končanju dela.

Dolgo strmenje v slikovni zaslon prav tako predstavlja vzrok na neudobje pri delu z računalnikom. Poleg tega, delo za računalnikom utruja oči zaradi tega, ker izvajanje delovnih nalog pri majhni razdalji gledanja dodatno obremenjujejo oči. Delo s slikovnim zaslonom še posebej obremenjuje izostritev (akomodacijo) in usmeritev pogleda. Posledica je utrujenost oči.  Ljudje se posledično pritožujejo zaradi suhih oči, razdraženih oči, pekočega občutka v očeh in zamegljenega vida.  Čeprav simptomi ne vodijo do kroničnih problemov z očmi, obremenjenost oči negativno vpliva na produktivnost in odnos do dela. Poleg tega vse te zdravstvene težave lahko vodijo tudi do povečanega stresa. Stres lahko vodi tudi do manjše komunikacije s sodelavci, do odtujevanja. Slabše komuniciranje z drugimi ljudmi zmanjšuje možnost zmanjševanje stresa zaradi dela z računalnikom. Včasih pomaga že sam pogovor s sodelavci.

 

Dobrodošli

Namen spletne strani je tako delodajalcem kot delavcem predstaviti varen in zdravju neškodljiv način dela z računalnikom.

 

Predpisi

Predstavitev najpomembnejših predpisov, ki določajo varno delo z računalnikom.

 

Ocena tveganja

Predstavitev postopka, s katerim ovrednotimo tveganje za varnost in zdravje delavcev na delovnem mestu.

 

Pogosta vprašanja

Najpogostejša vprašanja uporabnikov računalnikov.