MDDSZ varno delo s slikovnimi zasloni

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Najpogostejša vprašanja uporabnikov računalnika?

Najpogostejša vprašanja uporabnikov računalnika? Natisni

Ali sem izpostavljen tveganju?

Računalniki – slikovna zaslonska oprema – so bili, večkrat narobe, obravnavani kot  glavni krivci za  širok spekter zdravstvenih težav. Pravzaprav le majhen delež uporabnikov računalnikov dejansko utrpi zdravstvene težave zaradi dela z računalnikom. Kjer pride do problemov, so ti problemi posledica napačnega dela z računalniki, ne pa posledica računalnikov samih. Torej, probleme je možno odpraviti z dobro ureditvijo delovnega mesta in ustrezno organizacijo dela, ter z ustrezno uporabo računalniške opreme.

Ali so bolečine vzrok dela z računalnikom?

Nekateri uporabniki lahko občutijo bolečine v njihovih rokah, zapestjih, ramenih, vratu ali ramenu, še posebej če dlje nepretrgano delajo z računalnikom. Običajno te težave niso kronične, vendar v določenih primerih vseeno lahko postanejo zelo neugodne ali celo omejevalne.

003_udete.gif    003_kubikata.gif

Kako se lahko izognem tem bolečinam in nevšečnostim?

Problemi te vrste imajo lahko fizični vzrok, vendar pa je veliko bolj verjetno da so uporabniki računalnikov podvrženi stresu povezanemu z delom z računalnikom. Če občutite bolečine morate o tem takoj obvestiti neposredno nadrejenega.

Probleme je običajno možno odpraviti z dobrim načrtovanjem delovnega mesta, tako da lahko udobne delate, ter z ustreznim načinom dela (kot na primer redni kratki odmori med delom z računalnikom). Preventiva je najenostavnejša, če se ukrepa dovolj zgodaj, preden problemi postanejo resni.

Kaj je možno narediti za zmanjšanje stresa pri mojem delu z računalnikom?

Ljudje, ki delajo z računalniki, se občasno pritožujejo zaradi stresa, vendar pa to običajno nastopi zaradi povečanega obsega dela ali časovnega pritiska zaradi »lovljenja rokov«, ne pa toliko zaradi samih računalnikov. Nekaterim delavcev uporaba računalnika pomeni zmanjšanje stresa, ker jim računalniki olajšajo delo, za nekatere pa uporaba računalnika pomeni »nočno moro«. To se lahko zgodi, če sistem ne deluje dovolj dobro, ali kadar uporabnik nima občutka kontrole nad svojim delom ali se ne počuti sposobnega za tako delo.

Delodajalci lahko pomembno pripomorejo k odpravi takega stresa z ustreznim usposabljanjem, ter z ustreznim načrtovanjem sistemov in delovnih nalog.

Ali lahko delo z računalnikom poslabša moj vid?

 

003_megaitai.gif

Obsežne raziskave niso dale nobenih dokazov, da lahko računalniki (slikovni zasloni) povzročijo bolezni ali trajne poškodbe oči. Vendar pa dolgotrajna uporaba računalnika lahko utrudi oči in povzroči neugodje. Poleg tega lahko pri opravljanju bolj zahtevnih nalog uporabnik zazna težave z očmi, ki jih drugače ne bi opazil. Delodajalec lahko odpravi te težave z ustrezno postavitvijo računalniške opreme in ustrezno razsvetljavo. Če menite, da so težave z očmi povezane z delom z računalnikom, vam mora delodajalec omogočiti pregled oči.

 

Kaj pa problemi z mojimi kontaktnimi lečami ali očali z bifokalnimi lečami?

Toplota, ki jo proizvajajo računalniki in druga oprema, lahko nekoliko osuši ozračje, kar lahko nekateri uporabniki kontaktnih leč občutijo kot neugodje. Če imate takšne probleme in hkrati ne želite nositi očal, poskusite z bolj pogostejšim mežikanjem ali pa uporabite ustrezne kapljice, ki vlažijo oči. Kjer je zrak suh, lahko delodajalec izvede določene ukrepe za povečanje vlažnosti zraka v prostoru.

Ljudje, ki uporabljajo očala z bifokalnimi lečami, imajo lahko težave pri delu z računalnikom. Pomembno je, da lahko enostavno vidite zaslon ne da bi pri tem potrebovali dvigniti ali spustiti glavo. Če ne morete udobno delati z bifokalnimi očali, morda potrebujete drugo vrsto očal. Posvetujte se z vašim zdravnikom glede tega.

Ali lahko delo z računalnikom povzroča glavobol?

Do glavobola lahko pride zaradi različnih vzrokov, povezanih z delom z računalnikom:

  • bleščanje zaslona,
  • slaba kakovost prikaza teksta ali slik,
  • potreba po uporabi drugih očal,
  • stres zaradi tempa dela,
  • strah pred novimi tehnologijami,
  • dolgotrajno branje z računalniškega zaslona brez vmesnega odmora,
  • slaba oziroma neustrezna drža telesa, ali
  • kombinacija vseh teh vzrokov.

Veliko teh vzrokov je možno zlahka odpraviti, ko so enkrat ugotovljeni.

Kako dolgo lahko delam z računalnikom?

005_tokei.gifNe obstaja predpisana omejitev dela, vendar pa se morate izogibati dolgi neprekinjeni uporabi računalnika brez vmesnih odmorov. Koliko časa lahko delate brez vmesnega odmora, je odvisno od vrste dela, ki ga opravljate.

 

Ali računalniki oddajajo škodljivo sevanje?

Ne. Računalniška oprema oddaja vidno svetlobo, ki omogoča, da vidimo zaslon, in druge vrste elektromagnetnega sevanja, kar je sicer lahko škodljivo, če gre za visoke ravni sevanja. Vendar pa so ravni sevanja pri računalniški opremi bistveno pod dovoljenimi ravnmi sevanja, ki so določene po mednarodnih priporočilih. Torej vaš delodajalec ne potrebuje izvesti merjenja ravni sevanja, ki ga oddaja računalniška oprema, vi pa zaradi tega ne potrebujete nobene osebne varovalne opreme.

Kaj naj naredim glede dela z računalnikom, če sem noseča?

Ne rabite prenehati z delom z računalnikom. Skrbi v preteklosti, ko so mediji poročali o splavih in okvarah pri dojenčkih pri nekaterih skupinah delavk, ki so delale na računalnikih, so se izkazale za neutemeljene. Veliko znanstvenih raziskav je bilo opravljenih, rezultati pa ne kažejo na nobeno povezavo med splavi ali okvarami pri dojenčkih in delom z računalnikom.

Če vas je strah zaradi dela z računalnikom ali zaradi dela na splošno med nosečnostjo, se pogovorite z zdravnikom ali z nekom, ki je dobro informiran o zadnjih znanstvenih dognanjih na področju varnega in zdravju neškodljivega dela z računalniki.

Ali lahko delo z računalnikom povzroči težave s kožo?

To je zelo redek pojav.  Nekaj ljudi je občutilo draženje, dobilo izpuščaje ali utrpelo druge težave s kožo zaradi dela z računalnikom. Natančen vzrok teh težav ni poznan, vendar pa obstaja velika verjetnost, da se je to zgodilo zaradi kombinacije suhega zraka, statične elektrike in individualne občutljivosti posameznika. Če je temu res tako, lahko povečanje vlažnosti zraka ali ustrezno prezračevanje uspešno rešita problem.

Ali lahko računalniki povzročijo epileptične napade?

Na večino ljudi, ki imajo drugače epileptične napade, računalniki ne vplivajo. Obstaja možnost, da ljudje, ki trpijo zaradi foto-sensitivne  epilepsije in so občutljivi na  utripanje luči in črtaste vzorce, v določenih primerih občutijo težave zaradi uporabe računalnikov. Toda tudi ti ljudje običajno lahko nemoteno delajo z računalniki.

Pri delu uporabljam prenosni računalnik – na kaj moram biti pozoren?

Glavni namen prenosnih računalnikov je, da so kompaktni in lahki za prenašanje. Zaradi tega običajno niso ergonomsko ustrezni za dolgotrajnejše delo. Male in neustrezne tipkovnice lahko delo naredijo neudobno. Običajno pri delu s prenosnimi računalniki trpijo zapestja, roke, ramena, kakor tudi hrbet. Poleg tega je zelo težko nastaviti ustrezno oddaljenost in naklon zaslona glede na smer gledanja.

Copy of 006_sotozuke.gif

Ali je res, da uporaba miške lahko povzroča določene težave?

Intenzivna uporaba miške ali podobnih pripomočkov lahko povzroči bolečine v prstih, dlaneh, zapestjih in ramenih. To se lahko zgodi tudi pri uporabi tipkovnice, vendar pa je pojav pogostejši pri delu z miško (kontakt samo z eno roko, z enim ali dvema prstoma). Poskusite omejiti čas uporabe miške. Odmori naj bodo pogosti – tudi kratki  odmori za sprostitev roke so lahko v veliko pomoč. Uporabljajte samo ergonomsko oblikovane miške in po možnosti tudi podlogo, ki ima udobno naslonjalo za zapestje roke.

 

Dobrodošli

Namen spletne strani je tako delodajalcem kot delavcem predstaviti varen in zdravju neškodljiv način dela z računalnikom.

 

Predpisi

Predstavitev najpomembnejših predpisov, ki določajo varno delo z računalnikom.

 

Ocena tveganja

Predstavitev postopka, s katerim ovrednotimo tveganje za varnost in zdravje delavcev na delovnem mestu.

 

Nasveti in ukrepi za varno delo

Ukrepi za izboljšave in neškodljivo delo z računalnikom.