OiRA

OiRA - OCENJEVANJE TVEGANJA

Spletna aplikacija je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.

Projekt je bil s strani Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu s sedežem v Bilbao-u predstavljen leta 2011. Republika Slovenija je k projektu pristopila s podpisom memoranduma leta 2012. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je s tem prevzelo vlogo skrbnika projekta. V projekt so vključeni tudi socialni partnerji.

Orodje OiRA je dinamično orodje, ki se lahko spreminja skladno s spremembo zakonodaje ali zaradi drugih okoliščin na področju varnosti in zdravja pri delu.

Za lažjo uporabo je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo navodila v obliki  Vodnika po spletnem interaktivnem orodju OiRA.

Več o projektu OiRA si lahko ogledate tudi na straneh, ki jih je pripravila Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu v sodelovanju z nacionalnimi partnerji OiRA skupnosti.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je s sodelovanjem socialnih partnerjev* do sedaj razvilo OiRA orodja za naslednje gospodarske dejavnosti:

Frizerski saloni

Frizerski saloni

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v frizerskih salonih je pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

EU OSHA je v sodelovanju s socialnima partnerjema coiffureEU in UniEuopa pripravila kratko videlo predstavitev o tem, kako je mogoče  zmanjšati tveganja pri delu v frizerskem salonu s pomočjo spletnega orodja za ocenjevanje tveganja OiRA. Video predstavitev ima slovenske podnaslove.

* Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ne odgovarja za vsebino tistih orodij OiRA, ki so jih razvili socialni partnerji in druge organizacije.

Iskanje po strani

Prijavite se na obveščanjePrijava