Podeljeni sta bili nagradi Zdravo delovno okolje 2020 za najboljši dokumentarni film na temo dela

10.11.2020

MDDSZ organizira razprave s študenti, katerih podlaga so nagrajeni dokumentarni filmi.

Filma režiserke Yulie Lokshina Pravila tekočega traku pri visoki hitrosti (»Rules of the Assembly Line, at High Speed«) in režiserja Jonasa Heldta Avtomobilska navdušenka (»Automotive«) sta prejemnika filmske nagrade Zdravo delovno okolje 2020 za najboljši dokumentarni film na temo dela, ki jo je Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) podelila v okviru 18. Mednarodnega filmskega festivala Doclisboa .

Film Pravila tekočega traku pri visoki hitrosti (»Rules of the Assembly Line, at High Speed«) ponuja vpogled v slabe delovne in bivalne pogoje, v katerih delajo in živijo delavci migranti iz vzhodne Evrope v nemškem mesnopredelovalnem obratu Tönnies. Kot je režiserka pojasnila na slavnostni podelitvi nagrad, je film v zadnjih mesecih požel veliko pozornosti tudi zaradi afere, ki je izbruhnila zaradi množične okužbe delavcev iz tega obrata z virusom sars-cov-2, čeprav je bil film posnet pred epidemijo.

Film Avtomobilska navdušenka (»Automotive«) predstavlja dve mladi ženski ter vpliv, ki ga imajo avtomatizacija, digitalizacija, robotizacija in umetna inteligenca na razvoj njune poklicne poti. Še zlasti so izpostavljene težave agencijskih delavcev in delavcev, ki imajo pogodbo o zaposlitvi za določen čas.

Filma je izbrala evropska žirija, sestavljena iz šestih predstavnikov nacionalnih informacijskih točk EU-OSHA, z ožjega seznama desetih filmov, ki predstavljajo različne izzive, s katerimi se soočajo današnji delavci. Zmagovalca je razglasila izvršna direktorica EU-OSHA, dr. Christa Sedlatschek na spletni okrogli mizi o prispevku filmske industrije k razumevanju delovnega okolja.

Oglejte si napovednika filmov »Rules of the Assembly Line, at High Speed«  in »Automotive«.

Filmska nagrada Zdravo delovno okolje (Healthy Workplaces Film Award - HWFA) je bila prvič podeljena pred 11  leti. Po desetletnem partnerstvu s festivalom DOK Leipzig je leta 2020 nagrada prvič podeljena v sodelovanju s festivalom Doclisboa.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tudi letos organizira razprave o varnosti in zdravju pri delu s študenti, pri čemer kot podlago za razpravo uporablja dokumentarne filme, prejemnike nagrad Zdravo delovno okolje. Včeraj zvečer je tako potekala živahna razprava z okoli šestdesetimi študenti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki sta jo moderirala prof. dr. Vlado Dimovski in asist. dr. Simon Colnar. Na njej sta bila predstavljena filma »Before the Bridge« (prejemnik nagrade HWFA 2017) in »Automatic Fitness« (prejemnik nagrade HWFA 2015).

Nazaj
Iskanje po strani

Prijavite se na obveščanjePrijava