Prihodnji ponedeljek se pričenja nova evropska kampanja

08.10.2020

Zdravo delovno okolje 2020–2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta.

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) sporoča, da se bo 12. oktobra 2020 pričela nova evropska kampanja Zdravo delovno okolje 2020–2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta. Ob tej priložnosti bo v Bruslju potekala tiskovna konferenca, na kateri bodo sodelovali Nicolas Schmidt, komisar za delovna mesta in socialne pravice, Hubertus Heil, nemški zvezi minister za delo in socialne zadeve ter Christa Sedlatschek, izvršna direktorica Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA).

Po podatkih Eurostata 60 % vseh delavcev v EU, ki imajo z delom povezane zdravstvene težave, navaja kostno-mišična obolenja kot svojo najresnejšo težavo. Iz 6. evropske raziskave o delovnih pogojih (Eurofound, 2015) izhaja, da v EU-28 kar trije delavci od petih tožijo o kostno-mišičnih obolenjih. Najpogosteje delavci poročajo o težavah s križem in bolečinah v mišicah zgornjih okončin. Prvi podatki 3. evropske raziskave podjetij o novih in nastajajočih tveganjih (EU-OSHA, 2019) razkrivajo, da predstavljajo kostno-mišična obolenja in psihosocialna tveganja najpogostejše težave na evropskih delovnih mestih. Ponavljajoči se gibi rok (65 %), dolgotrajno sedenje (61 %) in ukvarjanje s težavnimi strankami, pacienti, učenci in drugimi strankami (59 %) so najpogostejša tveganja, o katerih so poročala podjetja in organizacije iz EU-27.

Z delom povezana kostno-mišična obolenja so eden od najpogostejših vzrokov za invalidnost in odsotnost z dela ter so velik strošek za posameznika, podjetje, zdravstveno in pokojninsko blagajno ter družbo kot celoto. Zato sodi preprečevanje z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj in s tem izboljšanje zdravja ter dobrega počutja delavcev med prednostne naloge vseh strategij EU na področju varnosti in zdravja pri delu od leta 2002 naprej.

Zaradi zgoraj navedenih dejstev se je EU-OSHA odločila, da bo v obdobju od leta 2020 do 2022 izvedla kampanjo ozaveščanja o kostno-mišičnih obolenjih, povezanih z delom.

Nazaj
Iskanje po strani

Prijavite se na obveščanjePrijava