Duševno zdravje na delovnem mestu: rešitev vedno obstaja

01.09.2020

Serija radijskih oddaj Poti iz labirintov govori o duševnih motnjah in ponuja rešitve, ki so uporabne tudi za delavce in delodajalce.

Radio Agora od leta 2019 vsak tretji ponedeljek v mesecu pripravlja serijo oddaj pod naslovom Poti iz labirintov: rešitev vedno obstaja. Serija nastaja v sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Inštitutom Karakter v okviru programa Omra. V njej Jasmina Godec razpravlja s številnimi strokovnjaki o izvoru duševnih motenj in kako se v času porasta le teh izviti iz labirinta brezizhodnosti.

V arhivu oddaj Poti iz labirintov: rešitev vedno obstaja lahko izbirate med  zanimivimi prispevki, med drugim: Epidemija Covid-19 vs epidemija tesnobe; Stres »priročen obešalnik« ali »prosti pad« v ... ; Stigma – prva reakcija: nihče noče biti nor!

Težave z duševnim zdravjem lahko povzroči več dejavnikov (poklicnih, družbenih, družinskih, osebnih itd.). Na duševno zdravje zaposlenih lahko vplivata delovno okolje in način, kako se delo organizira in vodi. Delo lahko koristi duševnemu zdravju, saj ima delavec večji občutek družbene vključenosti, statusa in identitete ter razporejen čas. Vendar pa je bilo ugotovljeno, da številni psihosocialni dejavniki tveganja pri delu povečujejo tveganje za nastanek anksioznosti, depresije in izgorelosti.

EU-OSHA izpostavlja naslednje dejavnike, ki prispevajo k dobremu duševnemu zdravju na delovnem mestu:

  • podpora okolice,
  • občutek vključenosti in koristnosti dela,
  • odkrivanje smisla v delu, ki ga posameznik opravlja,
  • možnost odločanja o poteku dela,
  • možnost prilagoditve ritma dela lastnim zmožnostim.

Nazaj
Iskanje po strani

Prijavite se na obveščanjePrijava