Zdravo delovno okolje 2020-22: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta

26.05.2020

Oktobra letos se pričenja nova evropska kampanja, ki bo posvečena kostno-mišičnim obolenjem v zvezi z delom.

Nacionalni inštitut za javno zdravje uvršča med bolezni in stanja kostno-mišičnega sistema in vezivnega tkiva raznovrstne skupine stanj, ki prizadenejo kosti, mišice, hrustance, kite, vezi, sklepne ovojnice in druga vezivna tkiva ter povzročajo bolečino in moteno gibljivost telesa.

Z delom povezana kostno-mišična obolenja so tista stanja, ki jih povzročajo ali poslabšujejo delo ali vplivi iz neposrednega delovnega okolja.

Po podatkih Eurostata 60 % vseh delavcev v EU, ki imajo z delom povezane zdravstvene težave, navaja kostno-mišična obolenja kot njihovo najresnejšo težavo. Iz 6. evropske raziskave o delovnih pogojih (Eurofound, 2015) izhaja, da v EU-28 kar trije delavci izmed petih tožijo o kostno-mišičnih obolenjih. Najpogosteje delavci poročajo o težavah s križem in bolečinah v mišicah zgornjih okončin. Prvi podatki 3. evropske raziskave podjetij o novih in nastajajočih tveganjih (EU-OSHA, 2019) razkrivajo, da predstavljajo kostno-mišična obolenja in psihosocialna tveganja najpogostejše težave na evropskih delovnih mestih. Ponavljajoči se gibi rok (65 %), dolgotrajno sedenje (61 %) in ukvarjanje s težavnimi strankami, pacienti, učenci in drugimi strankami (59 %) so najpogostejša tveganja, o katerih so poročala podjetja in organizacije iz EU-27.

Z delom povezana kostno-mišična obolenja negativno vplivajo na kakovost življenja in delovno sposobnost posameznika ter so eden najpogostejših vzrokov za invalidnost, bolniške odsotnosti in predčasne upokojitve. Predstavljajo velik strošek za posameznika, podjetje, zdravstveno in pokojninsko blagajno ter družbo kot celoto. Zato sodi preprečevanje z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj in s tem izboljšanje zdravja ter dobrega počutja delavcev med prednostne naloge vseh strategij EU na področju varnosti in zdravja pri delu od leta 2002 dalje.

Zaradi zgoraj navedenih dejstev se je Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) odločila, da bo v obdobju 2020-22 ponovno izvajala kampanjo ozaveščanja o kostno-mišičnih obolenjih, povezanih z delom.

Ob tem velja omeniti, da odločitev za kampanjo dodatno podpira tudi dejstvo, da so se številna podjetja in organizacije v času pandemije COVID-19 odločile za uvajanje dela na daljavo, saj so le na ta način lahko nadaljevale s poslovanjem. Po podatkih Eurofound-ove ankete je aprila 2020 več kot tretjina delovno aktivnih oseb v EU zaradi pandemije delala na daljavo. Prav ta oblika dela pa se pogosto povezuje s slabšo ergonomsko ureditvijo delovnega mesta, sedečim delom, osamljenostjo, nerednim delovnim časom, kar vse prispeva k nastanku ali poslabšanju kostno-mišičnih obolenj.

 Evropska kampanja »Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta« se bo pričela meseca oktobra in bo potekala v več kot tridesetih evropskih državah – tudi v Sloveniji. Prizadevala si bo  ozaveščati delodajalce in delavce ter njihove predstavnike o tem, kako pomembno je preprečevanje izpostavljenosti dejavnikom tveganja, ki prispevajo k nastanku z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj, tekom celotne poklicne kariere.

Več informacij je na voljo na spletni strani kampanje. Slednja je trenutno na voljo samo v angleškem jeziku, medtem ko bo slovenska različica na voljo v juliju.

Na tem portalu pa vas bomo sproti obveščali o aktivnostih, ki bodo potekale v okviru kampanje v Sloveniji. Kot rečeno, kampanja se bo pričela v mesecu oktobru.

Tedaj bo izšel priročnik »Preprečevanje kostno-mišičnih obolenje v zvezi z delom«, ki ga pripravljamo skupaj s Kliničnim inštitutom za medicino dela, prometa in športa, specializanti medicine dela, prometa in športa ter specializanti fizikalne medicine in rehabilitacije. Priročnik bo namenjen delodajalcem in delavcem ter njihovim predstavnikom. Obravnaval bo 16 najpogostejših kostno-mišičnih obolenj, okoliščine na delovnem mestu, kjer se težave najpogosteje pojavijo, zgodnje zdravljenje in rehabilitacijo, ohranjanje aktivnosti, vpliv psihosocialnih dejavnikov na vračanje na delo in promocijo dobrega mišičnega zdravja, vključno z vajami, primernimi za aktivni odmor na delovnem mestu.

Če bodo zdravstvene razmere v državi dopuščale,  bodo avtorji priročnika svoje ugotovitve predstavili na seminarju, katerega izvedbo načrtujemo 20. oktobra 2020. Več informacij o seminarju bomo objavili na tem portalu meseca septembra.

Vabimo vas, da razmislite, na kakšen način bi se lahko vključili v kampanjo. V njej lahko, na primer, sodelujete tako, da:

  • ozaveščate in razširjate gradiva kampanje, ki so objavljena na prej omenjenih spletnih straneh;
  • organizirate delavnice ali razgovore s sodelavci, pri čemer si lahko pomagate z »EU-OSHA iztočnicami za razpravo o kostno-mišičnih obolenjih na delovnem mestu«, ki bodo v kratkem na voljo tudi v slovenskem jeziku;
  • predstavite dobro prakso na področju preprečevanja z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj, ki ste jo razvili v vašem podjetju ali organizacij, ter se prijavite na nacionalno tekmovanje za priznanje »Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2020-22«, ki bo objavljeno konec tega leta;
  • sodelujete v aktivnostih, ki bodo potekale oktobra 2021 in 2022 pod okriljem evropskih tednov varnosti in zdravja pri delu;
  • postanete uradni partner kampanje ali medijski partner.

Samo s skupnimi napori nam bo uspelo obvladati problem kostno-mišičnih obolenj v EU in Sloveniji.

Nazaj
Iskanje po strani

Prijavite se na obveščanjePrijava