Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu

27.04.2017

28. april je Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Posvečen je prizadevanjem za izboljšanje statistike na tem področju.

Mednarodna organizacija dela (ILO) je razglasila 28. april za Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Navedenega dne namreč sindikalna gibanja po vsem svetu tradicionalno organizirajo žalne slovesnosti za žrtvami nezgod pri delu in poklicnih bolezni. Z omenjeno vsakoletno kampanjo želi Mednarodna organizacija dela dodatno promovirati prizadevanja za varnejše, bolj zdravo in dostojno delo na globalni ravni.

Letošnji Svetovni dan varnosti in zdravja pri delu postavlja v ospredje potrebo, da države izboljšajo svoje zmogljivosti na področju zbiranja in rabe zanesljivih podatkov na področju varnosti in zdravja pri delu.

Agenda 2030 za trajnostni razvoj, ki jo je 25. septembra 2015 sprejel Vrh OZN, vključuje globalni akcijski načrt s cilji za odpravo revščine, varovanje planeta in zagotavljanje blaginje za vse ljudi. Za spremljanje izvajanje Agende 2030 potrebujemo zanesljive podatki na področju varnosti in zdravja pri delu, saj bodo države le tako lahko poročale o uresničevanju 17 ciljev trajnostnega razvoja. Med njimi je je tudi cilj 8.8, ki govori o »varovanju pravic delavcev in spodbujanju varnega delovnega okolja za vse delavce, vključno z delavci migranti in zlasti delavkami migrantkami ter tistimi, ki delajo v negotovih oblikah zaposlitve«. Za spremljanje slednjega cilja so potrebni zanesljivi podatki o nezgodah pri delu – še zlasti o nezgodah pri delu s smrtnim izidom – po spolu in statusu delavca migranta.

Poleg tega številne konvencije ILO nalagajo državam, ki jih ratificirajo, da vzpostavijo mehanizme za zbiranje zanesljivih podatkov na področju varnosti in zdravja pri delu. Le tako bo mogoče odkriti nova in nastajajoča tveganja, prepoznati nevarne dejavnosti, razviti preventivne ukrepe, pa tudi oblikovati učinkovite politike, sisteme in programe varnosti in zdravja pri delu na vseh ravneh – na mednarodni, nacionalni in podjetniški ravni. Tovrstne statistike dajejo podlago za določanje prednostnih nalog in merjenje napredka.

Svetovni dan vzd

Nazaj
Iskanje po strani

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

 
 
Prijavite se na obveščanjePrijava