Kampanja

Aktivnosti

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo na nacionalni ravni koordiniralo aktivnosti kampanje v sodelovanju s tripartitno Nacionalno mrežo EU-OSHA.

 • Tiskovna konferenca
  Cankarjev dom
  Sreda, 23. april 2014

 • Nacionalno tekmovanje za priznanje „Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2014-2015”

  Tripartitna komisija za ocenjevanje kandidatov za priznanja »Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2014-2015« je objavila natečaj, na podlagi katerega je zbirala prijave. Na podlagi opravljenih ogledov je primere dobre prakse ocenila in izbrala zmagovalca natečaja. Slavnostna razglasitev prejemnika priznanja »Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2014-2015« bo v začetku leta 2015. Več informacij …

 • Mednarodna konferenca »Kako z boljšo organizacijo dela in boljšim vodenjem do zdravja in zadovoljstva delavcev?«
  Kongresni center Brdo
  Ponedeljek, 13. oktober 2014

  Mednarodno konferenco je organiziralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na njej pa so sodelovali visoki gostje: gospa dr. Christa Sedlatschek, direktorica Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) s sodelavci, dr. Erika Mezger, namestnica direktorja Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound) s sodelavci, prof. dr. sc. Mirando Mrsić, hrvaški minister za delo in pokojninski sistem, socialni partnerji ter vrsta uglednih raziskovalcev iz Slovenije in tujine.

  Program konference je vključeval predstavitve najnovejših mednarodnih in slovenskih raziskav na področju psihosocialnih tveganj, pri čemer je bil velik poudarek dan zlasti vplivu organizacije dela in upravljanju s človeškimi viri na psihosocialna tveganja. Podrobnejše informacije o konferenci, vključno s prezentacijami in povezavo do video posnetka, so objavljene v novici z dne 13. 10. 2014

 • Razprava ob ogledu dokumentarnega filma Pablova zima
  Medicinska fakulteta
  Ponedeljek, 20. oktober 2014

  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu (EU - OSHA) ter Medicinsko fakulteto organiziralo ogled španskega dokumentarnega filma Pablova zima, katerega avtor je Chico Pereira. Film je na Mednarodnem festivalu dokumentarnega in animiranega filma 2012 v Leipzigu (DOK Leipzig) prejel nagrado Zdravo delovno okolje. Gre za nagrado, ki jo podeljuje EU OSHA.

  Po ogledu filma so študentje razpravljali o temah, ki jih odpira prej omenjeni film, pri čemer je bila osrednja pozornost namenjena promociji zdravja, saj film govori o nekdanjem rudarju, sedaj pa upokojenem starem nergaču, verižnem kadilcu in ciniku Pablu, ki z ženo živi v propadajočem podeželskem mestecu. Pablo ima za seboj že več srčnih infarktov, zato je prepričan, da živi v »sposojenem« času. Predvsem pa je prepričan, da bo živel dlje, če se bo uspešno izogibal zdravnikov.

 • Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2014
  20. – 24. oktober 2014

 • Posvet ZSSS za delavske zaupnike za varnost in zdravje pri delu in svete delavcev
  Sejna dvorana Državnega sveta
  Četrtek, 23. oktober 2014

  Na posvetu je bil predstavljen prenovljen program Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je namenjen usposabljanju delavskih zaupnikov za varnost in zdravje pri delu. Nastal je v okviru projekta »Boljše poklicno zdravje delavcev z usposabljanjem delavskih zaupnikov za varnost in zdravje pri delu«, ki se je v obdobju 2013 - 2014 izvajal s sofinanciranjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Program posveta, na katerem so bile predstavljene tri nove publikacije in e-učila, je vključeval tudi obravnavo psihosocialnih tveganj na delovnem mestu.

 • Razprava ob ogledu dokumentarnega filma Pazniki
  Fakulteta za družbene vede
  Petek, 7. novembra 2014

  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v sodelovanju z Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu (EU - OSHA) ter Fakulteto za družbene vede organiziralo ogled dokumentarnega filma Pazniki, ki je na Mednarodnem festivalu dokumentarnega in animiranega filma 2013 v Leipzigu (DOK Leipzig) prejel nagrado Zdravo delovno okolje. Gre za nagrado, ki jo podeljuje EU OSHA.

  Po ogledu filma so študentje razpravljali o temah, ki jih odpira prej omenjeni film, pri čemer je bila osrednja pozornost namenjena psihosocialnim tveganjem. Režiser Aly Muritiba je namreč sedem let delal v zaporu v Braziliji, kjer je bil član ekipe Alfa. Po študiju filma se je vrnil v staro službo, da bi skupaj z nekdanjimi sodelavci posnel film Pazniki (A Gente).Ta govori o Alfa timu, ki ga sestavlja 28 zaposlenih - moških in žensk, ki prihajajo iz različnih okolij. Skrbijo za več kot 900 zapornikov. Delo je nevarno, saj zunaj in znotraj zapora delujejo kriminalne združbe. Jefferson Walkiu postane vodja ekipe in upa, da bo delo opravil profesionalno, a sčasoma spozna, da ima roke zvezane. Dejstvo, da v zaporu dela le ena medicinska sestra in da imajo pazniki na voljo le troje lisic, je le eden izmed mnogih izzivov, s katerimi se srečujejo zaposleni.

 • Brezplačno orodje za ocenjevanje psihosocialnih tveganj in absentizma

  Družbenomedicinski inštitut pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti je objavil novo brezplačno e-orodje OPSA za ocenjevanje tveganja zaradi psihosocialnih obremenitev na delovnem mestu. Nastalo je v okviru dvoletnega projekta z naslovom »Skrb za zdravje zaposlenih skozi usmerjeno obvladovanje psihosocialnih obremenitev«, v katerem sta kot partnerja sodelovala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Območna organizacija ZSSS za Podravje in Koroško.

  Na spletni strani prej omenjenega inštituta so tako dostopne promocijsko izobraževalne vsebine s področja psihosocialnih tveganj in zdravstvenega absentizma ter orodje za obvladovanje psihosocialnih tveganj in absentizma (OPSA):
  - osnovni podatki o uporabi orodja OPSA,
  - priročnik za obvladovanje psihosocialnih tveganj in absentizma s pomočjo orodje   OPSA,
  - vprašalnik OPSA, namenjen tiskanju ter ročnemu izpolnjevanju,
  - datoteka, namenjena vnosu in vrednotenju podatkov ter samodejni izdelavi ocene psihosocialnih tveganj, njihovih posledic ter oblikovanju ukrepov za njihovo obvladovanje.

  Delodajalec tako s pomočjo vprašalnika, na katerega odgovorijo zaposleni, identificira različne vzroke stresa, povezanega z delom, in za vsakega med njimi ponuja nabor možnih ukrepov za obvladovanje stresa. 

 • Brezplačne interaktivne spletne aplikacije OiRA, namenjene ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih

  Z brezplačnimi spletnimi aplikacijami OiRA za ocenjevanje tveganj si Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prizadeva olajšati delodajalcem pot do ocene tveganja in jim pomagati, da bodo bolje razumeli, kaj je bistvo ocenjevanja tveganja in kakšne so njihove obveznosti.

  MDDSZ je v preteklem letu pripravilo podlage (t.i. splošno generično orodje za ocenjevanje psihosocialnih tveganj), na osnovi katerih strokovnjaki pripravljajo interaktivne spletne aplikacije OiRA za ocenjevanje tveganj v posameznih gospodarskih dejavnostih. MDDSZ je tako doslej objavilo aplikacijo za ocenjevanje tveganj v pisarnah, v zaključni fazi pa je tudi priprava spletne aplikacije za ocenjevanje tveganj pri čiščenju pisarn in spletne aplikacije za ocenjevanje tveganj v gradbeništvu. Vse prej omenjene aplikacije vključujejo tudi modul, namenjen ocenjevanju psihosocialnih tveganj na delovnem mestu.

 • Tematska številka Delavske enotnosti

  Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je 27. novembra 2014 izdala tematsko številko časopisa Delavska enotnost, ki je posvečena psihosocialnim tveganjem na delovnem mestu. 

 • Zloraba alkohola, drog in drugih prepovedanih substanc na delovnem mestu

  Strokovnjaki ugotavljajo, da se posamezniki različno odzivamo na iste izzive delovnega okolja. Tako posamezniki, izpostavljeni močnemu stresu v zvezi z delom, lahko iščejo sprostitev in izhod iz stiske tudi v alkoholu, drogah ali drugih prepovedanih substancah. MDDSZ bo zato prihodnje leto izdalo letak in priročnik »Zloraba alkohola, drog in drugih prepovedanih substanc na delovnem mestu - Praktična navodila za delodajalce« ter organiziralo praktične seminarje za delodajalce. 

Noga Kampanje
Iskanje po strani

Prijavite se na obveščanjePrijava