Kampanja

Mladi filmski ustvarjalec

Na tekmovanje "Varen začetek - mladi filmski ustvarjalec leta", ki je bilo tokrat v Sloveniji izvedeno prvič, sta prispela dva filma. Vsak po svoje, s filmskim jezikom mladih, prikazujeta odnos do nevarnosti, ki prežijo na delovnem mestu. Čeprav avtorji filmov nimajo veliko praktičnih izkušenj na področju varnosti in zdravja pri delu, pa pričujoča filma kažeta, da se kljub vsemu zavedajo pomena varnega in zdravega dela.

Oba filma sta namreč pokazala zanimiv pristop do obravnavane tematike, vsak seveda na svoj način in s svojim filmskim jezikom, kar se kaže tudi v različnih filmskih tehnikah. Animirani film, katerega avtorji so dijaki in dijakinja III. gimnazije Maribor je bolj hudomušno obarvan, medtem ko dijak Ekonomske šole Kranj, Srednje poklicne in strokovne šole uporabil v svojem igranem filmu nekoliko bolj poučen pristop k obravnavani tematiki varnega dela mladih.

Komisija je na podlagi ogleda filmov enoglasno odločila, da obema podeli enakovredno priznanje.

Film DO ZNANJA TEŽKO, Z ZNANJEM LAHKO
Avtor: SIMON ZUPAN

Film prikazuje dva mlada delavca, ki sta pravkar dobila prvo zaposlitev preko študentskega servisa. Na njiju preži vrsta nevarnosti in poškodbe so neizogibne, kar je posledica neizkušenosti.

Film: FERDO, FERDI, FERDINAND
Avtorji: MITJA MLAKAR, MOJCA PERNAT, ROBERT RIBIČ IN MIHA ŠUBIC

Ferdo, Ferdi, Ferdinand opravljajo vsakdanje delo. Ferdo čisti izložbeno okno na mesnici, Ferdi pleska vrtno ograjo, Ferdinand pa popravlja razpoko na cesti. Zapiha veter in izpadli listi izničijo njihov trud, zato morajo ponovno na delo. Čez čas se pripelje kolesar, ki zaradi prehitre vožnje in nepremišljenosti ogrozi življenje naših treh junakov. V življenju torej ni dovolj, da pazimo le nase, paziti moramo tudi, da s svojim ravnanjem ne ogrožamo ljudi okoli nas.

Noga Kampanje
Iskanje po strani

Prijavite se na obveščanjePrijava