MDDSZ Varnost v gostinstvu

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Evropske, nacionalne in lokalne politike ter prakse

Evropske, nacionalne in lokalne politike ter prakse Natisni

Zakonodaja na področju varnosti in zdravja pri delu postaja v zadnjih letih vse bolj kompleksna. Ker je 90 % vseh podjetij v dejavnosti hotelirstva in gostinstva zelo majhnih, delodajalci pogosto nimajo časa, da bi sledili zakonodaji, primanjkuje pa jim tudi sredstev za ta namen. Izvajanje zakonodaje na ravni podjetja v tej dejavnosti je velik problem.

Na evropski ravni je varnost delavcev zajeta v okvirni direktivi 89/391/EGS, ki delodajalcem nalaga, da morajo izvesti oceno tveganja. Okvirna direktiva poleg tega določa, da morajo delodajalci zagotoviti varnost in zdravje pri delu za vse zaposlene. Nekaj politik je oblikovanih posebej za dejavnost hotelirstva in gostinstva. Zaradi nekaterih izmed njih, kot sta npr. analiza nevarnosti kritičnih kontrolnih točk (HACCP) ter prepoved kajenja, so državne institucije ter službe, odgovorne za varnost in preventivo, pričele tej dejavnosti namenjati več pozornosti, kar je v nekaterih primerih pripeljalo do uvedbe dodatnih ukrepov na področju varnosti in zdravja pri delu.

 

Dobrodošli

Namen spletne strani je tako delodajalcem kot delavcem v dejavnosti približati eno najpomembnejših orodij zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, in sicer ocenjevanje tveganja.

 

Tveganja v dejavnosti

Najpomembnejša tveganja povezana z delom v dejavnosti in njihovo preprečevanje.

 

Ocena tveganja

Predstavitev postopka, s katerim ovrednotimo tveganje za varnost in zdravje delavcev na delovnem mestu.