MDDSZ Varnost v gostinstvu

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Domov arrow Tabela vseh možnih nevarnosti v dejavnosti gostinstva

Tabela vseh možnih nevarnosti v dejavnosti gostinstva Natisni

Prenesite si tabelo identifikacije nevarnosti

 Tabela identifikacija nevarnosti (PDF)
 Tabela identifikacija nevarnosti (Word)


Razlaga tabele za identifikacijo nevarnosti, določitev ogroženih delovnih mest in določitev ukrepov v dejavnosti hotelirstva in gostinstva.

NEVARNOST NEVARNOST (ŠKODA) OGROŽENA DELOVNA MESTA MOŽNI UKREPI
Kakšne nevarnosti obstajajo? Do kakšne škode lahko pride? Kdo bi lahko bil ogrožen? Ali je tveganje ustrezno nadzorovano?
V tej koloni so navedene vse možne nevarnosti v dejavnosti.

Upoštevajte samo nevarnosti, ki lahko ogrozijo varnost in zdravje delavcev za vsako opravilo posebej! Kot pomoč uporabljajte naslednje primere:

  • nevarnost zdrsa/padca (npr. slabo vzdrževana tla ali stopnice)
  • nevarnost požara
  • nevarne snovi (npr. čistila in belilna sredstva)
  • gibljivi deli delovne opreme (npr. rezila)
  • padci iz višine (npr. neustrezne lestve)
  • tlačni sistemi (npr. parni kotli)
  • elektrika (npr. slaba napeljava)
  • ročno premeščanje bremen
  • hrup
  • slaba razsvetljava
  • nizke/visoke temperature
  • stalna prisilna drža
  • psihične nevarnosti (stres, monotonija)
  • težko fizično delo
V tej koloni je navedena škoda oziroma negativni učinki na zdravje delavca zaradi izpostavljenosti določeni nevarnosti. V tej koloni so navedena še posebej ogrožena delovna mesta.

Navedena niso imena posameznikov, pač pa tipična delovna mesta oziroma skupine delavcev, ki imajo podobno delo ali so izpostavljeni enakim oziroma podobnim tveganjem npr.:

  • pisarniško osebje,
  • vzdrževalci,
  • pogodbeniki,
  • osebe, ki z vami delijo delovna mesta
  • delavci v strežbi,
  • čistilke/čistilci,
  • druge osebe

Posebno pozornost je treba nameniti:

  • delavcem – invalidom,
  • nosečnicam,
  • obiskovalcem,
  • mladim delavcem,
  • najetim delavcem ipd.
V tej koloni so navedeni možni ukrepi.

Pri izbiri ukrepov se vprašajte:

Ali ste že morda izvedli varnostne ukrepe pred tveganji zaradi nevarnosti, ki ste jih navedli?
Na primer, ali ste zagotovili:

  • ustrezno seznanjanje in usposabljanje delavcev?
  • ustrezne postopke?

Ali so varnostni ukrepi:

  • v skladu z zahtevami predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu?
  • v skladu z dobro prakso?
  • taki, da kar najbolj zmanjšujejo tveganja?

Če so odgovori DA, potem je tveganje ustrezno nadzorovano, vendar morate navesti, katere ukrepe izvajate.

Sklicujete se lahko na različne dokumente, ki dajejo te informacije.

 

Dobrodošli

Namen spletne strani je tako delodajalcem kot delavcem v dejavnosti približati eno najpomembnejših orodij zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, in sicer ocenjevanje tveganja.

 

Dejavnost hotelirstva in gostinstva

Predstavitev dejavnosti gostinstva in hotelirstva.

 

Ocena tveganja

Predstavitev postopka, s katerim ovrednotimo tveganje za varnost in zdravje delavcev na delovnem mestu.